× alapanyagok adalékok bojlik, mixek, pelletek bojlikészítés receptek spikebaits match cikkek, pontyvilág szállítás, kapcsolat linkek

Oldódó-szirup


Az oldódó szirup segítségével elkészíthejük házilag az oldódó bojlikat. Egy kiló szárazanyaghoz 15 dkg szirupot szoktunk rakni, amit előtte elkeverünk 2,5 dl vízzel (ez a vízmennyiség a mix összetételétől függően változhat). Természetesen a szükséges olajokat, eszenciális olajokat is hozzáöntjük ehhez a keverékhez, mielőtt hozzáöntenénk a liszthez. Amennyiben a bekeverésnél száraz a tészta, óvatosan további vizet öntünk hozzá. A főtt, tojásos tésztákhoz képest egy puhább tésztát készítünk. Ne lepődjünk meg, ha kicsit ragad a tészta! (a fent említett mennyiségek 1 kg szárazanyaghoz értendőek) Ilyen mértékű szirupadagolás mellett normál körülmények között egy két hétig szárított 20-as oldódó bojli 3-4 órát bír ki a vízben. Ezt az időtartamot sok tényező befolyásolja, tavasszal, hideg vízben egy ilyen szinten leszárított bojli akár 6-8 órát is kibírhat, míg nyáron, meleg vízben ez lehet, hogy csak 3 óra. Egy komolyabb vízmozgás vagy magasabb fehérhal aktivitás is nagyban befolyásolja a bojli oldódását. Amennyiben egy pohárban leteszteljük a bojlink oldódását, azt körülbelül 3-mal kell elosztani és így kapjuk meg bojlink oldódási idejét. Tehát, ha a pohárban 6 óra alatt oldódott le borsónyi nagyságra, ezt kinn a tavon kb. 2 óra alatt fogja megtenni.

Az oldódó bojliknál más receptösszetételt használunk, mint a főtteknél. Az erről írt két részes cikksorozatomat megtaláljátok a halzónán a cikkek között.